Особливості впливу ультразвуку на процес руйнування мікроорганізмів у водній суспензії

Встановлено, що озвучення має два основні ефекти на процес руйнування мікроорганізмів: дегрупування, яке руйнує агломерати клітин мікроорганізмів у велике число окремих клітин у суспензії, і інактивація мікроорганізмів, яка залежить від зменшення індивідуальної здатності клітин до відтворення. Показано, що загальний ефект застосування ультразвуку пов’язаний із тривалістю озвучування.

Рік видання: 
2009
Номер: 
6
УДК: 
66.684
С. 124-127, укр., Іл. 7. Бібліогр.: 6 назв.
Література: 

1. Маляренко В.В., Яременко В.А., Жукова Е.Н., Гончарук В.В. О механизме воздействия ультразвука на водные системы // Химия и технология воды. — 2004. — 26, № 3. — С. 275—285.
2. Кульский Л.А. Основы химии и технологии воды, 1991. — С. 298—303.
3. Шевчук Л.І., Старчевський В.Л. Вплив ультразвуку на хімічний та мікробіологічний стан води // Вопр. химии и химической технологии. — 2005. — № 3. — С 213—216.
4. Brown Jess C. and Salveson A. Emerging Disinfection Technologies July 2006 // Florida Water Resources Journal. — 2006. — N 7. — P. 4—8.
5. Mohammad Hadi Dehghani. Effectiveness of Ultrasound on the Destruction of E. coli // American Journal of Environmental Sciences. — 2005. — 1(3). — P. 187—189.
6. Кльопа Т.П. Дослідження впливу ультразвуку на стан біологічних обростань систем оборотного водопостачання підприємств азотної промисловості // Вопр.химии и химической технологии. — 2006. — № 5. — C. 237—239.

Текст статтіРозмір
2009-6-19.pdf216.6 КБ

Тематичні розділи журналу

,