Динаміка росту і накопичення рибофлавіну аскоміцетом Eremothecium ashbyi Guillier.

Метою наукових досліджень було вивчення культуральних і біохімічних особливостей Eremothecium ashbyi, насамперед у зв’язку з динамікою накопичення рибофлавіну. Досліджено динаміку росту та накопичення рибофлавіну в культуральній рідині та в міцелії аскоміцета Eremothecium ashbyi F340, який є перспективним об’єктом для отримання рибофлавіну біотехнологічним способом. При дослідженні культури E. ashbyi F340 на глюкозо-пептонному середовищі було виявлено істотну різницю за рівнем накопичення рибофлавіну в культуральній рідині (вміст рибофлавіну визначали спектрофотометрично при 450 нм) та в біомасі гриба (попередньо проводили вивільнення рибофлавіну). Встановлено закономірності росту продуцента, які підкоряються відомим закономірностям для періодичних культур: культура проходить через логарифмічну фазу росту, фазу стаціонарного росту та фазу відмирання. Встановлено, що інтенсивний ріст культури пов’язаний зі зниженням рН культуральної рідини, а от інтенсивне накопичення рибофлавіну пов’язане зі збільшенням значення рН. Рибофлавін спочатку накопичується в клітинах міцелію і лише після досягнення сталого рівня починає виділятися в культуральну рідину.

Рік видання: 
2014
Номер: 
3
УДК: 
579.222.3+663.16
С. 73–77., Іл. 2. Бібліогр.: 23 назви.
Література: 

1. K.P. Stahmann et al., “Three biotechnical processes using Ashbya gossypii, Candida famata, or Bacillus subtilis compete with chemical riboflavin production”, Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 53, no. 5, рр. 509—516, 2000.
2. S.H. Lim et al., “Microbial Production of Riboflavin Using Riboflavin Overproducers, Ashbya gossypii, Bacillus subtilis, and Candida famata: An Overview”, Biotechnol. Bioprocess Eng., vol. 6, рр. 75—88, 2001.
3. Конструювання надпродуцентів рибофлавіну (вітаміну В2) дріжджів Candida famata / К.В. Дмитрук, В.Ю. Ячишин, А.Я. Вороновський та ін. // Наука та інновації. — 2009. — 5, № 6. — С. 70—74.
4. Шавловский Г.М., Логвиненко Е.М. Сверхсинтез флавинов у дрожжей // Укр. биохим. журнал. — 1985. — 57, № 4. — С. 98—112.
5. A.E. Kalingan and L. Chung-Min, “Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyi NRRL 1363”, Bioresource Technol., vol. 82, рр. 219—224, 2002.
6. A.E. Kalingan and M.R.V. Krishnan, “Application of agroindustrial by-products for riboflavin production by Eremothecium ashbyi NRRL 1363”, Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 47, no. 3, рр. 226—230, 1997.
7. Wu Qiu-Li et al., “Optimization of riboflavin production by recombinant Bacillus subtilis RH44 using statistical designs”, Ibid, vol. 76, no. 4, рр. 783—794, 2007.
8. Shigemitsu Kimura et al., “Eremothecium ashbyi causes soybean yeast-spot and is associated with stink bug, Riptortus clavatus”, J. General Plant Pathology, vol. 74, no. 4, рр. 275—280, 2008.
9. Shigemitsu Kimura et al., “Eremothecium coryli and E. ashbyi cause yeast spot of azuki bean,” Ibid, vol. 75, рр. 322—324, 2009.
10. Поморцева Н.В. Перспективы получения витаминов и коферментов с помощью микроорганизмов (обзор) // Химико-фармацевтический журнал. — 1986. — № 8. — С. 965—974.
11. Семенова Е.Ф. Биосинтетическая активность и антимикробные свойства Eremothecium ashbyi Guill. // Известия высших учеб. заведений. Поволжский регион. Мед. науки. — 2007. — № 4. — С. 45—50.
12. Поліщук В.Ю., Маланюк М.І., Дуган О.М. Морфологокультуральні і біосинтетичні властивості Eremothecium ashbyii Guill // Наукові вісті НТУУ “КПІ”. — 2011. — № 3. — С. 74—78.
13. Семенова Е.Ф., Шпичка А.И., Моисеева И.Я. Культурально-морфологические и физиолого-биохимические особенности видов рода Eremotecium S.F. Ashby et W. Nowell // Фундаментальные исследования. — 2011. — № 6. — С. 210—214.
14. О сохранении Eremothecium ashbyii в активном состоянии / М.Г. Голышева, Е.В. Гришакова, В.Э. Успенская и др. // Микробиология. — 1965. — 34, № 4. — С. 661—665.
15. А.E. Kalingan, “The kinetics of riboflavin secretion by Eremothecium ashbyii nrrl 1363”, Bioproc. Biosyst. Eng., vol. 18, no. 6, рр. 445—449, 1998.
16. V. Pujari and T.S. Chandra, “Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyi”, Ibid, vol. 23, no. 3, рр. 303— 307, 2000.
17. J. Ainsworth and H. Bisby’s, Dictionary of the Fungi, P.M. Kirk et al., Eds., 9th ed., CABI Bioscience, 2001, 624 p.
18. Гарибова Л.В., Лекомцева С.Н. Основы микологии. Морфология и систематика грибов и грибоподобных организмов: Учеб. пособие. — М.: Товарищество научных изданий КМК, 2005. — 220 с.
19. База даних CBS Database of Fungal Names [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.indexfungorum. org.
20. Методы экспериментальной микологии: Справочник / И.А. Дудка, С.П. Вассер, И.А. Элланская и др. — К.: Наук. думка, 1982. — 562 с. 21. Экспериментальная витаминология: Справ. руководство / Под ред. Ю.М. Островского. — Минск: Наука и техника, 1979. — 552 с.
22. Шпичка А.И., Семенова Е.Ф., Кузнецова А.В. К вопросу определения рибофлавина в биотехнологическом сырье // Современные проблемы науки и образования. — 2011. — № 1. — С. 30—32.
23. V. Pujari and T.S. Chandra, “Physio-morphological changes in a riboflavin producer Eremotecium ashbyii DT1 and UV mutants in submerged fermentation,” J. Microbiol. Biotechnol, vol. 11, no. 4, рр. 552—557, 2001.

Список літератури у транслітерації: 

1. K.P. Stahmann et al., “Three biotechnical processes using Ashbya gossypii, Candida famata, or Bacillus subtilis compete with chemical riboflavin production”, Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 53, no. 5, рр. 509–516, 2000.
2. S.H. Lim et al., “Microbial Production of Riboflavin Using Riboflavin Overproducers, Ashbya gossypii, Bacillus subtilis, and Candida famata: An Overview”, Biotechnol. Bioprocess Eng., vol. 6, рр. 75–88, 2001.
3. Konstrui͡uvanni͡a nadprodut͡sentiv ryboflavinu (vitaminu V2) driz͡hdz͡hiv Candida famata / K.V. Dmytruk, V.I͡u. I͡achyshyn, A.I͡a. Voronovs′kyĭ ta in. // Nauka ta innovat͡siï. – 2009. – 5, # 6. – S. 70–74.
4. Shavlovskiĭ G.M., Logvinenko E.M. Sverkhsintez flavinov u drozhzheĭ // Ukr. biokhim. zhurnal. – 1985. – 57, # 4. – S. 98–112.
5. A.E. Kalingan and L. Chung-Min, “Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyi NRRL 1363”, Bioresource Technol., vol. 82, рр. 219–224, 2002.
6. A.E. Kalingan and M.R.V. Krishnan, “Application of agro-industrial by-products for riboflavin production by Eremothecium ashbyi NRRL 1363”, Appl. Microbiol. Biotechnol., vol. 47, no. 3, рр. 226–230, 1997.
7. Wu Qiu-Li et al., “Optimization of riboflavin production by recombinant Bacillus subtilis RH44 using statistical designs”, Ibid, vol. 76, no. 4, рр. 783–794, 2007.
8. Shigemitsu Kimura et al., “Eremothecium ashbyi causes soybean yeast-spot and is associated with stink bug, Riptortus clavatus”, J. General Plant Pathology, vol. 74, no. 4, рр. 275–280, 2008.
9. Shigemitsu Kimura et al., “Eremothecium coryli and E. ashbyi cause yeast spot of azuki bean,” Ibid, vol. 75, рр. 322–324, 2009.
10. Pomort͡seva N.V. Perspektivy poluchenii͡a vitaminov i kofermentov s pomoshch'i͡u mikroorganizmov (obzor) // Khimiko-farmat͡sevticheskiĭ zhurnal. – 1986. – # 8. – S. 965–974.
11. Semenova E.F. Biosinteticheskai͡a aktivnost' i antimikrobnye svoĭstva Eremothecium ashbyi Guill. // Izvestii͡a vysshikh ucheb. zavedeniĭ. Povolzhskiĭ region. Med. nauki. – 2007. – # 4. – S. 45–50.
12. Polishchuk V.I͡u., Malani͡uk M.I., Duhan O.M. Morfoloho-kul′tural′ni i biosyntetychni vlastyvosti Eremothecium ashbyii Guill. // Naukovi visti NTUU “KPI”. – 2011. – # 3. – S. 74–78.
13. Semenova E.F., Shpichka A.I., Moiseeva I.I͡A. Kul'tural'no-morfologicheskie i fiziologo-biokhimicheskie osobennosti vidov roda Eremotecium S.F. Ashby et W. Nowell // Fundamental'nye issledovanii͡a. – 2011. – # 6. – S. 210–214.
14. O sokhranenii Eremothecium ashbyii v aktivnom sostoi͡anii / M.G. Golysheva, E.V. Grishakova, V.Ė. Uspenskai͡a i dr. // Mikrobiologii͡a. – 1965. – 34, # 4. – S. 661–665.
15. А.E. Kalingan, “The kinetics of riboflavin secretion by Eremothecium ashbyii nrrl 1363”, Bioproc. Biosyst. Eng., vol. 18, no. 6, рр. 445–449, 1998.
16. V. Pujari and T.S. Chandra, “Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyi”, Ibid, vol. 23, no. 3, рр. 303–307, 2000.
17. J. Ainsworth and H. Bisby’s, Dictionary of the Fungi, P.M. Kirk et al., Eds., 9th ed., CABI Bioscience, 2001, 624 p.
18. Garibova L.V., Lekomt͡seva S.N. Osnovy mikologii. Morfologii͡a i sistematika gribov i gribopodobnykh organizmov: Ucheb. posobie. – M.: Tovarishchestvo nauchnykh izdaniĭ KMK, 2005. – 220 s.
19. Baza danykh CBS Database of Fungal Names [Elektronnyĭ resurs]. – Rez͡hym dostupu: http://www.indexfungorum.org.
20. Metody ėksperimental'noĭ mikologii: Spravochnik / I.A. Dudka, S.P. Vasser, I.A. Ėllanskai͡a i dr. – K.: Nauk. dumka, 1982. – 562 s.
21. Ėksperimental'nai͡a vitaminologii͡a: Sprav. rukovodstvo / Pod red. I͡U.M. Ostrovskogo. – Minsk: Nauka i tekhnika, 1979. – 552 s.
22. Shpichka A.I., Semenova E.F., Kuznet͡sova A.V. K voprosu opredelenii͡a riboflavina v biotekhnologicheskom syr'e // Sovremennye problemy nauki i obrazovanii͡a. – 2011. – # 1. – S. 30–32.
23. V. Pujari and T.S. Chandra, “Physio-morphological changes in a riboflavin producer Eremotecium ashbyii DT1 and UV mutants in submerged fermentation,” J. Microbiol. Biotechnol, vol. 11, no. 4, рр. 552–557, 2001.

Текст статтіРозмір
2014-3-11.pdf237.86 КБ