Features of Preparation and Fermentation of Soybean Milk by the Representatives

The first stages of development of new laboratory technology sanitary sour-milk products on the basis by an especial mode cultivated seeds of soy have shown. For preparation soybean milk the soybean flour made according to new national technology ЕСО (producer ООО “ЕСО”) has used. The optimum technology of pretreatment of a soybean flour has found with the purpose of subsequent usage as a base for nutrient fermentations mediums. Has established, that milk from soy ЕСО “The present of the sun – Super” as much as possible induce biosynthetic processes for the strains L. delbrueckii subsp. lactis LE and L. rhamnosus LB3.

Publication year: 
2011
Issue: 
3
УДК: 
579.864+616—095+579.61:615.27
С. 34—39. Табл. 4. Бібліогр.: 16 назв.
References: 

1. Голубев В.Н., Шелухина Н.П. Пектин: химия, технология, применение. — М.: АТН РФ, 1995. — 388 с.
2. Карпович H.C., Донченко Л.В., Мелина B.B. Пектин: производство и применение. — К.: Урожай, 1989. — 88 с.
3. Силенко Г.П., Капрельянц Л.В., Ахметов А.С. Лечебные и питательные свойства соевых продуктов. — М.: Сигнал, 2000. — 146 с.
4. Все о блюдах из сои / Сост. И.Р. Киреевский. — Донецк: БАО, 2002. — 384 с.
5. Патент 2128444 Российская Федерация, МПК А 23С9/12, 9/127, 9/133, 11/10. Композиция для производства кисломолочного белкового продукта / Хачатрян А.П. — № 98103400/13; заявл. 10.03.98; опубл. 10.04.99, Бюл. № 10.
6. Дехтяренко Н.В. Особливості відбору пробіотичних культур роду Lactobacillus для створення препаратів і продуктів різного призначення: Дис. ... канд. сільгосп. наук: 03.00.20. — К., 2009. — 210 с.
7. Квасников Е.И., Нестеренко О.А. Молочнокислые бактерии и пути их использования. — М.: Наука, 1975. — 390 с.
8. Справочник биохимика / Р. Досон, Д. Эллиот, У. Эллиот, К. Джонс; Пер. с англ. − М.: Мир, 1991. − 544 с.
9. Кусеренко Н.Е., Бабенюк Ю.Д., Васильев А.Н. Биохимия: Практикум. — К.: Вища шк., 1988. — 128 с.
10. Бабич А.О. Сучасне виробництво і використання сої. — К.: Урожай, 1993 — 432 с.
11. Патент 47530 Україна, МПК А23С11/10, А23L1/201, А23J1/14. Спосіб одержання соєвого молока / Цигульов О.В. — № 2000020715; заявл. 09.02.00; опубл. 15.07.02, Бюл. № 7.
12. Патент 54866 Україна, МПК А23С11/10. Спосіб одержання соєвого молока / Капрельянц Л.В., Тіщенко В.М., Невмиваний С.Л., Білик А.Б. — № 2002043564; заявл. 29.04.02; опубл. 17.03.03, Бюл. № 3.
13. Патент 47809 Україна, МПК А23С11/10. Спосіб одержання соєвого молока / Силенко Г.П., Капрельянц Л.В., Шестобітов В.В.; ЗАТ НВО “Одеський біотехнологічний інститут”. — № 2001096549; заявл. 25.09.01; опубл. 15.07.02, Бюл. № 7.
14. Патент 1807853 А3 СССР, МПК А23J1/14. Способ получения пищевой добавки / Московский технологический институт. — № 4950556/13; заявл. 27.06.91; опубл. 07.04.93, Бюл. № 13.
15. Патент 2056766 Российская Федерация, МПК А23J1/20. Способ получения водной суспензии из бобового и зернового сырья / Ким В.Л., Борткевич С.В., Милорадова Е.В. — № 92012382/13; заявл. 16.12.92; опубл. 27.03.96, Бюл. № 9.
16. Лазарь В.Г. Соя: история сои, применение в пищевой промышленности, технологии. К.: ТОВ Раритет, 2003. — 144 с.

AttachmentSize
2011-3-5.pdf235.44 KB

Тематичні розділи журналу

,