Features of Preparation and Fermentation of Soybean Milk by the Representatives
The first stages of development of new laboratory technology sanitary sour-milk products on the basis by an especial mode cultivated seeds of soy have shown. For preparation soybean milk the soybean flour made according to new national technology ЕСО (producer ООО “ЕСО”) has used. The optimum technology of pretreatment of a soybean flour has found with the purpose of subsequent usage as a base for nutrient fermentations mediums. Has established, that milk from soy ЕСО “The present of the sun – Super” as much as possible induce biosynthetic processes for the strains L. delbrueckii subsp. lactis LE and L. rhamnosus LB3.
1. Голубев В.Н., Шелухина Н.П. Пектин: химия, технология, применение. — М.: АТН РФ, 1995. — 388 с.
2. Карпович H.C., Донченко Л.В., Мелина B.B. Пектин: производство и применение. — К.: Урожай, 1989. — 88 с.
3. Силенко Г.П., Капрельянц Л.В., Ахметов А.С. Лечебные и питательные свойства соевых продуктов. — М.: Сигнал, 2000. — 146 с.
4. Все о блюдах из сои / Сост. И.Р. Киреевский. — Донецк: БАО, 2002. — 384 с.
5. Патент 2128444 Российская Федерация, МПК А 23С9/12, 9/127, 9/133, 11/10. Композиция для производства кисломолочного белкового продукта / Хачатрян А.П. — № 98103400/13; заявл. 10.03.98; опубл. 10.04.99, Бюл. № 10.
6. Дехтяренко Н.В. Особливості відбору пробіотичних культур роду Lactobacillus для створення препаратів і продуктів різного призначення: Дис. ... канд. сільгосп. наук: 03.00.20. — К., 2009. — 210 с.
7. Квасников Е.И., Нестеренко О.А. Молочнокислые бактерии и пути их использования. — М.: Наука, 1975. — 390 с.
8. Справочник биохимика / Р. Досон, Д. Эллиот, У. Эллиот, К. Джонс; Пер. с англ. − М.: Мир, 1991. − 544 с.
9. Кусеренко Н.Е., Бабенюк Ю.Д., Васильев А.Н. Биохимия: Практикум. — К.: Вища шк., 1988. — 128 с.
10. Бабич А.О. Сучасне виробництво і використання сої. — К.: Урожай, 1993 — 432 с.
11. Патент 47530 Україна, МПК А23С11/10, А23L1/201, А23J1/14. Спосіб одержання соєвого молока / Цигульов О.В. — № 2000020715; заявл. 09.02.00; опубл. 15.07.02, Бюл. № 7.
12. Патент 54866 Україна, МПК А23С11/10. Спосіб одержання соєвого молока / Капрельянц Л.В., Тіщенко В.М., Невмиваний С.Л., Білик А.Б. — № 2002043564; заявл. 29.04.02; опубл. 17.03.03, Бюл. № 3.
13. Патент 47809 Україна, МПК А23С11/10. Спосіб одержання соєвого молока / Силенко Г.П., Капрельянц Л.В., Шестобітов В.В.; ЗАТ НВО “Одеський біотехнологічний інститут”. — № 2001096549; заявл. 25.09.01; опубл. 15.07.02, Бюл. № 7.
14. Патент 1807853 А3 СССР, МПК А23J1/14. Способ получения пищевой добавки / Московский технологический институт. — № 4950556/13; заявл. 27.06.91; опубл. 07.04.93, Бюл. № 13.
15. Патент 2056766 Российская Федерация, МПК А23J1/20. Способ получения водной суспензии из бобового и зернового сырья / Ким В.Л., Борткевич С.В., Милорадова Е.В. — № 92012382/13; заявл. 16.12.92; опубл. 27.03.96, Бюл. № 9.
16. Лазарь В.Г. Соя: история сои, применение в пищевой промышленности, технологии. К.: ТОВ Раритет, 2003. — 144 с.
Attachment | Size |
---|---|
2011-3-5.pdf | 235.44 KB |