Medicinal Xylotrophic Basidiomycetes Laetiporus Sulphureus (Bull.: Fr.) Murill – Perspective Object of Biotechnology

Автори

This paper brings into light the critical review of publications on the chemical composition, action, and the use of compounds isolated from fruit bodies, submerged mycelium and culture liquid of edible basidiomycete Laetiporus sulphureus. In addition, we uncover biologically active compounds revealing the role of L. sulphureus as a substances producer that can be applied in various fields of industry.

Publication year: 
2011
Issue: 
3
УДК: 
582.284.3
С. 40—49. Табл. 5. Бібліогр.: 40 назв.
References: 

1. Christensen M., Bhattarai S., Devkota S., Larsen H.O. Collection and use of wild edible fungi in Nepal // Economic Botany. — 2008. — 62, N 1. — P. 12—23.
2. Stamets P. Novel Antimicrobials from mushrooms // Herbal Gram. — 2002. — 54. — P. 29—33.
3. Semerdžieva M., Veselsy J. Leive houby dřive a nyni — ČSAV. — Praha: Academia, 1986. — 177 s.
4. Агафонова С.В. Изучение химического состава и особенностей накопления биологически активных соединений в плодовых телах Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murrill в условиях Прибайкалья: Автореф. дис. … канд. биол. наук: 03.00.12. — Иркутск, 2007. — 23 с.
5. Маслова Р.А. Рост и развитие некоторых афиллофоровых грибов на различных питательных средах: Автореф. дис. … канд. биол. наук: 03.101. — Ленинград, 1972. — 25 с.
6. Petrovska B.B. Protein Fraction in Edible Macedonian Mushrooms // Eur Food Res Technol. — 2000. — 212. — P. 469—472.
7. Tadeusiak W., Balicka E. Wolne aminokwasy w owocnikach niektуrych grzybуw rozkladajacych drewno // Acta mycologica. — 1978. — XIV, N 1-2. — P. 151—155.
8. Гвоздкова Т.С., Сорока О.Н., Черноок Т.В., Залашко М.В. Эффективность антиоксидантного действия различных концентраций спиртового экстракта из мицелия каротинсинтезирующего гриба Laetiporus sulpphureus // Микробиология и биотехнология ХХІ столетия: Матер. Междунар. конф., посвященной 100-летию с дня рождения С.А. Самцевича, Минск, 22—24 мая 2002 г. — Минск, 2002. — С. 24-25.
9. Второва В.Н., Солнцева О.Н., Гордиенко П.В. Микро- элементный состав растений и дереворазрушающих грибов как индикатор состояния дубрав Московского мегаполиса // Лесоведение. — 2003. — № 6. — С. 20—27.
10. Doğan H.H., Şanda M.A., Uyanoz R. et al. Contents of metals in Some Wild Mushrooms // Biological Trace Element Research. — 2006. — 110. — P. 79—94.
11. Гродзинская А.А. Содержание радиоцезия в дикорастущих лекарственных грибах Украины // Матер. Междунар. науч.-практ. конф. “Перспективы использования лекарственных грибов при решении медико-экологических проблем”, Киев, 10—11 сентября 2004 г. — К., 2004. — 84 с.
12. Konska G., Guillot J., Dusser M.et al. Isolation and Characterization of an N-Acetyllactosamine-Binding Lectin from the Mushroom Laetiporus sulpureus // J. Biochem. — 1994. — 116. — P. 519—523.
13. Davoli P., Mucci A., Schenetti L., Weber R.W.S. Laetiporic acids, a family of non-carotenoid polyene pigments from fruit-bodies and liquid cultures of Laetiporus sulphureus (Polyporales, Fungi) // Phytochemistry. — 2005. — 66. — P. 817—823.
14. Wu S.M., Zorn H., Krings U., Berger R.G. Characteristic volatiles from young and aged fruiting bodies of wild Polyporus sulphureus (Bull.: Fr.) Fr. // Agric. Food. Chem. — 2005. — 53. — P. 4524—4528.
15. Kazuko Yoshikawa, Shinya Bando, Shigenobu Arihara et al. Benzofuran Glycoside and an Acetylenic Acid from the Fungus Laetiporus sulphureus var. miniatus // Chem. Pharm. Bull. — 2001. — 49, N 3. — P. 327—329.
16. Рипачек В. Биология дереворазрушающих грибов / Пер. с чеш. М. Гашковой. — М.: Лесная промышленность, 1967. — 276 с.
17. Шиврина А.Н. Биологически активные вещества высших грибов. — М.; Л.: Наука, 1965. — 197 с.
18. Mishyn L., Gvozdkova T. Steroid compounds from the fungus Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr) Murr.: recovery and quantitation // Матер. Междунар. науч. конф. “Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии”, Минск, 26—28 мая 2004 г. — Минск, 2004. — С. 265—267.
19. Капич А.Н., Шишкина Л.Н. Фосфолипиды мицелия дереворазрушающих базидиомицетов // Микология ___ 1 Tfи фитопатология. — 1993. — 27, № 3. — С. 32—37.
20. Appleton R.E., Jan J.E., Kroeger P.D. Laetiporus sulphureus causing visual hallucination and ataxia in child // Can. Med. Assoc. J. — 1988. — 139. — P. 48—49.
21. Hwang H.S., Yun J.W. Hypoglycemic effect of polysaccharides produced by submerged mycelial culture of Laetiporus sulphureus on streptozotocin-induced diabetic rats // Biotechnology and Bioprocess Engineering. — 2010. — 15. — P. 173—181.
22. Kang C.Y., Lee C.O., Chung K.S. et al. Antitumor Component of Lartiporus sulphureus and its Immunostimulating Activity // Arch. Pharm. Res. — 1982. — 5, N 2. — P. 39—43.
23. Lindequist U., Niedermeyer T.H.J., Jьlich W.-D. The Pharmacological Potential of Mushrooms (Review) // CAM. — 2005. — 2, N 3. — P. 285—299.
24. Ефременкова О.В., Тихонова О.В. , Ершова Е.Ю. и др. Антимикробные свойства базидиального гриба Laetiporus sulpureus в условиях глубинного культивирования // Успехи медицинской микологии: Матер. IV Всерос. конгресса по мед. микологии. — М.: Нац. академия микологии, 2006. — Т. 7. — С. 280—282.
25. Ozcan B., Topcuoğlu S.F. GA3, ABA and cytokinin production by Lentinus tigrinus and Laetiporus sulphureus fungi cultured in the medium of olive oil mill waste // Turk J. Biol. — 2001. — 25. — P. 453—462.
26. Jae-Won Lee, Jun-Yeong Park, Mi Kwon, In-Gyu Choi. Purification and characterization of a thermostable xylanase fpom the brown-rot fungus Laetiporus sulphureus // J. of Bioscience and Bioengineering. — 2009. — 107, Is. 1. — P. 33—37.
27. Kobayashi H., Kim H. Characterization of aspartic proteinase from Basidiomycedes, Laetiporus sulphureus // Food Sci. Technol. Res. — 2003. — 9, N 1. — P. 30—34.
28. Hong Mi-Ri, Yeong-Su Kim, Ah-Reum Joo et al. Purification and characterization of a thermostable β-1,3-1,4 Glucanase from Laetiporus sulphureus var. miniatus // J. Microbiol. Biotechnol. — 2009. — 19, N 8. — P. 818— 822.
29. Mtui G., Masalu R. Extracellular enzymes from brown-rot fungus Laetiporus sulphureus isolated from mangrove forests of coastal Tanzania // Scientific Research and Essay. — 2008. — 3, N 4. — P. 154—161.
30. Wan C.C., Muldrey J.E., Li S.C., Li Y.T. Beta-Mannosidase from the mushroom Polyporus sulphureus // JBC. — 1976. — 251, Is. 14. — P. 4384—4388.
31. Karaman M., Jovin E., Malbaљa R. et al. Medicinal end edible lignicolous fungi as natural sources of antioxidative and antibacterial agenys // Phytotherapy research. — 2010. — 24. — P. 1473—1481.
32. Suay I., Arenal F., Asensio F.J. et al. Screening of basidiomycetes for antimicrobial activities // Antonie van Leeuwenhoek. — 2000. — 78. — P. 129—139.
33. Turkoglu A., Duru M.E., Mercan N. et al. Antioxidant and antimicrobial activities of Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill // Food Chemistry. — 2007. — 101, Is. 1. — P. 267—273.
34. Бадалян С.М. Основные группы и терапевтическая значимость биоактивных метаболитов, образуемых макромицетами // Пробл. мед. микологии. — 2000. — 3, № 1. — С. 16—23.
35. Денисова Н.П. Лечебные свойства грибов: Этномикол. очерк. — СПб: Изд-во СПбГМУ, 1998. — 60 с.
36. Koch J., Witt S., Lindequist U. The influence of Selected Higher Basidiomycetes on the Binding of Lipopolysaccharide to CD14+ Cells and on the Release of Cytokines // Intern. J. of Medicinal Mushrooms. — 2002. — 4. — P. 229—235.
37. Shen Q., Chen W., Yan Z., Xie Z. Potential pharmaceutical resours of the Qinling Mountain in central China: medicinal fungi // Front. Biol. China. — 2009. — 4, N 1. — P. 89—93.
38. Lear M.J., Simon O., Foley T.L. et al. Laetirobin from the Parasitic Growth of Laetiporus sulphureus on Robinia pseudoacacia // J. Nat. Prod. — 2009. — 72, N 11. — P. 1980—1987.
39. Mlinarič A., Kac J., Pohleven F. Screening of selected wood-damaging fungi for the HIV-1 reverse transcriptase ingibitors // Acta Pharm. — 2005. — 55. — P. 69—79.
40. Tokumitsu Okamura, Tomomi Takeno, Shoko Fukuda et al. Cultural characteristics of Laetiporus sulphureus, producing an anti-thrombin substance // Bull. Mukogawa Women’s Univ. Nat. Sci. — 2000. — 48. — P. 65—68.

AttachmentSize
2011-3-6.pdf354.61 KB

Тематичні розділи журналу

,