Stimulation of Accumulation of Biomass and Fermenting Activity of Saccharomyces cerevisiae Yeast Culture by Extra High Frequency Electromagnetic Irradiation

The optimum irradiation parameters of EHF EMR for Saccharomyces cerevisiae M-09 yeast culture are experimentally determined. In the alcoholic brew, fermented with the irradiated yeast, the accumulation of biomass, alcohol and the amount of carbon dioxide emissions increased compared to control. Simultaneously the amount of nonfermented sugars decreased. The yeast vigor for the filtered brew yeast, their glucosidase and zymase activity enhanced. The effect of the EHF EMR action on the yeast culture remained for three generations and gradually weakened, which can be connected with Saccharomyces cerevisiae adaptation to the influence of external factors.

Publication year: 
2011
Issue: 
3
УДК: 
577.3.04
С. 68—73. Іл. 1. Табл. 4. Бібліогр.: 24 назви.
References: 

1. Пресман А.С. Электромагнитные поля и живая природа. — М.: Наука, 1968. — 288 с.
2. Девятков Н.Д. Влияние электромагнитного излучения миллиметрового диапазона длин волн на биологические объекты // Усп. физ. наук. — 1973. — 110, № 3. — С. 452—469.
3. Лавренчук Г.Й., Бундюк Л.С., Чоботько Г.М., Гурандо Г.М. Модифікаційний вплив низькоінтенсивних електромагнітних хвиль міліметрового діапазону на клітини in vitro, опромінюваних іонізуючою радіацією // Физика живого. — 2007. — 15, № 1. — C. 113—124.
4. Девятков Н.Д., Бецкий О.В., Гелович Э.А. Исчезновении гемолитической активности золотистого пигмента у золотистого стафилококка под влиянием ЭМИ // Радиобиология. — 1981. — 21, № 2. — С. 163—171.
5. Dardanoni L., Torregrossa M.V., Tamburello I. Sensitivity Cells of C. albicanc to Microwaves near 72—74 GHz // USNS/URSI Spreeng Meet., Seatle, Wash. — 1979. — P. 462.
6. Preyfuss Chiplay. Studies of Influence of Sublethal Action Microwaves Discharge on Metabolite Activity of Staphylococcus aureus // Appl. And Environ Microbiol. — 1980. — 39, N 1. — P. 13—16.
7. Grundler W., Keilmann F. Sharp Resonanсes in Yeast Growth Prove Nonthermal Sensitivity to Microwaves // Phys. Rev. Letters. — 1983. — 51, N 13. — P. 1214—1216.
8. Grundler W., Keilmann F. Resonant Microwave Effects on Locally Fixed Microcolonies // Z. Naturforsh. — 1989. — N 9-10. — P. 863—866.
9. Furia L., Hill D., Gandhi O. Effects of Millimeter Waves on Growth of Saccharomyces cerevisiae // IEEE Trans. Biomed. Ing. — 1986. — 33. — P. 993—999.
10. Гамаюрова В.С., Крыницкая А.Ю., Астраханцева М.И. Влияние ЭМИ КВЧ нетепловой интенсивности на рост дрожжей Saccharomyces cerevisiae // Биомедцинские технологии и радиоэлектроника. — 2004. — № 1-2. — С. 117—120.
11. Баран Б.А., Бубенщикова Г.Т., Рокицька В.Й., Хрящевський В.М. Дія магнітного та електричного полів на процес бродіння // Вісник ХНУ. — 2009. — № 1. — С. 151—153.
12. Бодрова О.Ю., Кречетникова А.Н. Ультразвуковая обработка засевных дрожжей в технологии спирта // Производство спирта и ликероводочных изделий. — 2007. — № 3. — C. 26.
13. А.с. 1564189 СССР, С 12 N 13/00, (C 12N 13/00, C 12R 17:865). Способ выращивания дрожжей / Л.В. Кислая, А.И. Караченцева, В.А. Маринченко, М.У. Белый, Е.А. Андреев, Л.В. Маринченко, А.В. Якунов. — 4452856/31-13; Заявл. 05.07.1988; Опубл. 15.05.90, Бюл. № 18. — 4 с.
14. Андреев Е.А., Белый М.У., Караченцева А.И. и др. Резонансная реакция дрожжевых клеток на воздействие малоинтенсивного электромагнитного поля миллиметрового диапазона // Изв. вузов. Пищевая технология. — 1990. — № 2-3. — С. 30—31.
15. Нижельская А.И., Якунов А.В. Оптимизация экспериментальных исследований резонансной реакции Saccharomyces cerevisiae на воздействие ЭМИ миллиметрового диапазона // Физика живого. — 2004. — 12, № 1. — С. 53—62.
16. Ніжельська О.І. Дія надвисокочастотного електромагнітного випромінювання на культури дріжджів Saccharomyces cerevisiae, бактерій Escherichia coli і водорості Dunaliella viridis: Автореф. дис. … канд. біол. наук. — К., 2008. — 20 с.
17. Инструкция по техническому и микробиологическому контролю спиртового производства / Под общ. ред. А.П. Рухлядевой. — М.: Агропромиздат, 1986. — 400 с.
18. Фертман Г.И., Шойхет М.И. Химико-технологический контроль спиртового и ликеро-водочного производства. — М.: Пищевая пром-сть, 1975. — 340 с.
19. Слюсаренко Т.П. Лабораторный практикум по микробиологии пищевых производств. — М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. — C. 82—88.
20. Єрмаков В.М. Q-цикл Мітчелла — центральна ланка сприйняття живими організмами електромагнітного випромінювання наднизької інтенсивності // Физикживого. — 2005. — 13, № 1. — С. 17—21.
21. Тамбиев А.Х. Взаимодействие миллиметровых волн с фо- тосинтезирующими организмами, в том числе объектами фотобиотехнологии // Биомедицинские технологии и радиоэлектроника. — 2007. — № 2-4. — С. 140—156.
22. Семихина Л.П. Диэлектрические и магнитные свойства воды в водных растворах и биообъектах в слабых электромагнитных полях. — Тюмень: ТГУ, 2006. — 164 с.
23. Кожокару А.Ф., Кожокару Н.Л., Бурковецкая Ж.И. Механизмы прямого и опосредованного действия через воду низкоинтенсивного радиочастотного ЭМИ на мембранные системы и биологические объекты // Биомедицинские технологии и радиоэлектроника. — 2006. — № 8-9. — С. 58—68.
24. Туров В.В., Гунько В.М., Горбик П.П. и др. Процесс ссамоорганизации водно-органических систем в нано- размерном пространстве твердых тел и биологических объектов // Физикохимия наноматериалов и супрамолекулярных структур / Под ред. А.П. Шпака и П.П. Горбика. — К.: Наук. думка, 2007. — С. 91—156.

AttachmentSize
2011-3-10.pdf206.79 KB

Тематичні розділи журналу

,