Morphological and Cultural and Biosynthetic Properties of Eremothecium Ashbyi Guill.

This paper considers the morphological and cultural properties of ascomycetes Eremothecium ashbyi F-340, a producer of riboflavin in various nutrient mediums. We also demonstrate the accretion of fungal biomass, the level of its riboflavin accumulation and the consumption of carbohydrates of nutrient mediums. Through experiments conducted, we determine that using the medium which contains wort in its composition is the most reasonable. Moreover, the riboflavin level in this medium is 2,8 times higher than in other mediums.

Publication year: 
2011
Issue: 
3
УДК: 
579.222.3+:577.164.12
С. 74—78. Іл. 5. Бібліогр.: 18 назв.
References: 

1. Kalingan A.E., Chung-Min Liao. Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyi NRRL 1363 // Bioresource Technology. — 2002. — 82. — P. 219—224.
2. Shigemitsu Kimura, Susumu Tokumaru, Kazuhiko Kuge. Eremothecium ashbyi causes soybean yeast-spot and is associated with stink bug, Riptortus clavatus // J. of General Plant Pathology. — 2008. — 74, N 4. — P. 275—280.
3. Поморцева Н.В. Перспективы получения витаминов и коферментов с помощью микроорганизмов (обзор) // Химико-фармацевтический журнал. — 1986. — № 8. — С. 965—974.
4. Яцишин В.Ю., Федорович Д.В., Сибирный А.А. Микробный синтез флавиновых нуклеотидов (обзор) // Прикладная биохимия и микробиология. — 2009. — 45, № 2. — С. 133—142.
5. Воробьева Л.И. Микробиологический синтез витаминов. — М.: Изд-во МГУ, 1982. — 168 с.
6. Pujari V., Chandra T.S. Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyi // Bioprocess and Biosystems Engineering. — 2000. — 23, N 3. — P. 303—307.
7. Kalingan A.E., Krishnan M.R.V. Application of agroindustrial by-products for riboflavin production by Eremothecium ashbyi NRRL 1363 // Applied Microbiology and Biotechnology. — 1997. — 47, N 3. — P. 226—230.
8. Бугорский П.С., Родов В.С., Носов А.М. Состав эфирного масла мицелиального гриба Eremothecium ashbyi // Химия природных соединений. — 1986. — № 6. — С. 790—791.
9. Семенова Е.Ф. Биосинтетическая активность и антимикробные свойства Eremothecium ashbyi Guill. // Из- вестия высших учеб. заведений. Поволжский регион. Мед. науки. — 2007. — № 4. — С. 45—50.
10. Бугорский П.С., Семенова Е.Ф., Родов В.С. Влияние ионов водорода, калия и натрия на продуктивность гриба Eremothecium ashbyi // Микробиологический журнал. — 1990. — 52, № 3. — С. 44—47.
11. Ainsworth J., Bisby’s H. Dictionary of the Fungi / Ed. By P.M. Kirk, P.F. Cannon, J.C. David and J.A. Stalpers. — 9th ed. — CABI Bioscience, 2001. — 624 p.
12. Гарибова Л.В., Лекомцева С.Н. Основы микологии: морфология и систематика грибов и грибоподобных организмов: Учеб. пособие. — М.: Товарищество науч. изданий КМК, 2005. — 220 с.
13. Практикум по микробиологии: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / А.И. Нетрусов, М.А. Егорова, Л.М. Захарчук и др.; под ред. А.И. Нетрусова. — М.: Изд. центр “Академия”, 2005. — 608 с.
14. Экспериментальная витаминология: Справ. руководство / Под ред. Ю.М. Островского. — Минск: Наука и техника, 1979. — 552 с.
15. Фармакопея СССР. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. — М.: Медицина, 1990. — XІ изд., вып. 2. — 385с.
16. Голышева М.Г., Гришакова Е.В., Успенская В.Э. и др. О сохранении Eremothecium ashbyii в активном состоянии // Микробиология. — 1965. — 34, № 4. — С. 661— 665.
17. Polichenco M. Influencia de diversos factores sobre Eremothecium ashbyi // Mycopathologia. — 1966. — 30, N 3-4. — P. 323-336.
18. Marlis Krneta-Jordi. Cytologische und physiologische Untersuchungen an Eremothecium ashbyii Guill. // Archives of Microbiology. — 1962. — 43, N 1. — P. 76— 108.

AttachmentSize
2011-3-11.pdf597.6 KB

Тематичні розділи журналу

,