Developing Nutrient Mediums on the Basis of Hydrolysates of the Soybean Flour for Cultivating Representatives of Lactobacillus sp.

The paper considers the second stage of developing the laboratory technology of sanitary sour-milk products on the basis of the soybean flour. It was produced according to the novel national technology ЕСО. The technology is based on the special processing of seeds soybean called “seeds awakening”. As a result of biochemical transformations of matters, outer and inner decontamination of weevils take place. We select concentrations, рН optimum of operating and time length of enzymatic processing of the soybean flour by ferment preparations of the alkaline protease and protease С aimed at subsequent usage as the basis for nutrient mediums. In addition, we detect the inductive influence of hydrolysates of the soybean flour on synthesis of exogenic proteins-metabolites by cultures of lactic acid bacteria L. delbrueckii subsp. lactis LE and L. rhamnosus LB3 (IMB B-7038) has detected. The increase of protein concentration in the medium of cultivation of L. rhamnosus LB3 strain reaches 90 %. We also show adding 1 % of hydrolysates of the soybean flour of the glucose provides the maximum biosynthetic activity of cultures of the lactic acid bacteria.

Publication year: 
2012
Issue: 
3
УДК: 
579.864+616-095+579.61:615.27
С. 24—29. Табл. 6. Бібліогр.: 10 назв.
References: 

1. Дехтяренко Н.В. Особливості відбору пробіотичних культур роду Lactobacillus для створення препаратів і продуктів різного призначення: Дис. ... канд. сільгосп. наук: 03.00.20. — К., 2009. — 210 с.
2. Цинберг М.Б., Дерябин Д.Г., Денисова И.В. Ростовые и морфологические характеристики производственных штаммов Вifidobacterium и Lactobacillus при использовании гидролизатно-молочной и гидролизатно-соевой сред // Антибиотики и химиотерапия. — 2003. — 48, № 12. — С. 9—13.
3. Патент 444117 Україна, МПК А23С11/10. Спосіб одержання соєвого кисломолочного продукту / Силенко Г.П., Капрельянц Л.В., Шестобітов В.В.; ЗАТ НВО “Одеський біотехнологічний інститут”. — № 2001053061; заявл. 04.05.01; опубл. 15.01.02, Бюл. № 1.
4. Цинберг М.Б., Дерябин Д.Г., Денисова И.В. Гигиеническая характеристика препаратов молочнокислых бактерий, полученных с использованием гидролизатов молочного и соевого сырья // Гигиена и санитария. — 2002. — № 5. — С. 54—56.
5. Тодосійчук Т.С. Розробка технології гідролітичного ферментного препарату циторецифен: Автореф. дис. ...канд. техн. наук. — К., 2000. — 20 с.
6. Дехтяренко Н.В., Дуган О.М. Особливості приготування і ферментація соєвого молока представниками роду Lactobacillus // Наукові вісті НТУУ “КПІ”. — 2011. − № 3. — С. 34—39.
7. Квасников Е.И., Нестеренко О.А. Молочнокислые бактерии и пути их использования. — М.: Наука, 1975. — 389 с.
8. Патент 47530 Україна, МПК А23С11/10, А23L1/201, А23J1/14. Спосіб одержання соєвого молока / Цигульов О.В. — № 2000020715; заявл. 09.02.00; опубл. 15.07.02, Бюл. № 7.
9. Практикум по биохимии: Учеб. пособие / Под ред. С.Е. Северина, Г.А. Соловьевой. — М.: Изд-во МГУ, 1989. — 509 с.
10. Кусеренко Н.Е., Бабенюк Ю.Д., Васильев А.Н. Биохимия: Практикум. — К.: Выща школа, 1988. — 128 с.

AttachmentSize
2012-3-4.pdf217.29 KB

Тематичні розділи журналу

,