Ganoderma Lucidum (Curtis) P. Karst. Submerged Cultivation Peculiarities on the Bread Crumbles Substrate

In the present paper, we investigate biomass, exopolysaccharide, phenols, organic acids, reducing and dry substances accumulation and pH of cultured broth during submerged cultivation of G. lucidum 1900 on bread crumbles. It shows the future prospects and the possibility of using this waste from the food industry in Ukraine. We demonstrate that maximal biomass and exopolysaccharide concentration can be obtained on the 15th day of cultivation (18,10  0,2 and 5,2 ± 0,3 g/l correspondingly). Our research results show that different carbon sources of bread crumbles result in two pics of growth speed and reducing substances accumulation of cultured broth. According to the calculated growth speed, specific growth speed, specific substrate bioconversion efficiency and metabolic coefficient calculations, the most intensive processes of biomass production occur before the 6th day of cultivation, however maximal biomass biosynthesis speed, specific speed and productivity was before the 9th day of cultivation.

Publication year: 
2012
Issue: 
3
УДК: 
615.012.6:582.284:664.6
С. 30—35. Іл. 2. Табл. 1. Бібліогр.: 26 назв.
References: 

1. S.P. Wasser, A.L. Weis, “Medicinal Properties of Substances Occuring in Higher Basidiomycetes Mushrooms: Current Perspectives (Review)”, Int. Journal of Med. Mushrooms, vol. 1, pp. 31—62, 1999.
2. Бухало А.С., Митропольська Н.Ю., Михайлова О.Б. Каталог колекції культур шапинкових грибів ІБК. — К.: Альтерпрес, 2011. − 100 с.
3. ДК 005-96. Класифікатор відходів. — Введ. 1996-10-01. — К.: Держспоживстандарт України, 2008. — 282 с.
4. Іванова Т.С., Антоненко Л.А., Мегалінська А.П. Культивування лікарських грибів на субстраті з хлібної крихти в якості основи для створення функціональних продуктів // Первая конф. молодых ученых (с международным участием) “Биология растений и биотехнология” (5—7 октября). — Белая Церковь, 2011. — С. 99.
5. Методи експериментальної мікології: Довідник / За ред. В.І. Білай. — К.: Наук. думка, 1982. — 550 с.
6. ДСТУ 6062:2008. Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Ареометричний метод визначення вмісту розчинних сухих речовин. — Введ. 2011-01-01. — К.: Держспоживстандарт України, 2010. — 18 с.
7. V.G. Babitskaya, V.V. Scherba, N.Y. Mitropolskaya, N.A. Bisko, “Exopolysaccharides of Some Medicinal Mushrooms Production and Composition”, Int. Journal of Med. Mushrooms, vol. 2, no. 1, pp. 51—54, 2000.
8. Методы технологического и микробиологического контроля в виноделии / Под ред. Г.Г. Валуйко. — М.: Пищевая промышленность, 1980. — 144 с.
9. Юрлова Н.А., Копылова Г.В. Оптимизация питательной среды для биосинтеза экзополисахарида Aurebasidium pullulans (de Bary) Arnaoud K-371// Микология и фитопатология. — 1993. — 27, № 5. — С. 56—62.
10. J.-Zh. Wu, P.C.K. Cheung, K.-H. Wong, N.-L. Huang, “Studies on Submerged Fermentation of Pleurotus tuber-regium (Fr.) Singer — Part 1: Physical and Chemical Factors Affecting the Rate of Mycelial Growth and Bioconversion Efficiency”, Food Chemistry, no. 81, pp. 389—393, 2003.
11. Перт С.Дж. Основы культивирования микроорганизмов и клеток. — М.: Мир, 1978. — 332 с.
12. Бухало А.С. Высшие съедобные базидиомицеты в чистой культуре. — К.: Наук. думка, 1988. — 144 с.
13. Круподьорова Т.А. Біологічні особливості Ganoderma applanatum (Perst.:Wallr.) Pat. G. lucidum (Curtis:Fr.) P.Karst. в культурі: Автореф. дис. ... канд. біолог. наук: 03.00.21. — К., 2009. — 22 с.
14. P. Xu, Zh.-Y. Ding, Zh. Qian et. al., “Improved Production of Mycelial Biomass and Ganoderic Acid by Submerged Culture of Ganoderma lucidum SB97 Using Complex Media”, Enzyme and Microbial Technology, vol. 42, pp. 325—331, 2008.
15. L. Papinutti, “Effects of Nutrients, pH and Water Potential on Exopolysaccharides Production by a Fungal Strain Belonging to Ganoderma lucidum Complex”, Bioresource Technology, no. 101, pp. 1941—1946, 2010.
16. I.-L. Shih, B.-W. Chou, Ch.-Ch. Chen et. al., “Study of Mycelia Growth and Bioactive Polysaccharide Production in Batch and Fed-Batch Culture of Grifola frondosa”, Bioresource Technology, vol. 99, pp. 785—793, 2008.
17. Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва. — К.: Логос, 2002. — 364 с.
18. H. Lee, M. Song, Y. Yu, S. Hwang, “Production of Ganoderma lucidum Mycelium Using Cheese Whey as an Alternative Substrate: Response Surface Analysis and Biokinetics”, Biochem. Eng. J., vol. 15, pp. 93—99, 2003.
19. N. Curvetto, R. Gonzalez-Matute, D. Figlas, S. Delmastro, “Sunflower Seed-Based Medium for Growth of Ganoderma spp.”, in Proc. of the Fourth Int. Conf. “Mushroom Biology and Mushroom Products”, Cuernavaca, Mexico, 2002, pp. 205—211.
20. Гарибова Л.В. Антимонова А.В., Завьялова Л.А., Краснопольская Л.М. Рост и морфологические признаки мицелия трутовика лакированного Ganoderma lucidum в зависимости от условий культивирования // Микология и фитопатология. — 2003. — № 3. — С. 14—19.
21. Шиврина А.Н., Низковская О.П., Фалина Н.Н. и др. Биосинтетическая деятельность высших грибов — Л.: Наука, 1969. — 242 с.
22. Клечак И.Р. Оптимизация режимов получения посевного материала и технологические требования к биореактору для производства кормового белкового продукта: Автореф. дис. … канд. техн. наук: 03.00.23. — Ялта, 1991. — 28 с.
23. Лукьянчук В.Д., Мищенко Е.М., Бабенко М.Н. Бета-глюканы как основа создания средств иммуномодулирующего действия // Укр. мед. часопис. — 2011. — № 5. — С. 92—93.
24. Смирнов Д.А. Углеводы глубинной культуры Ganoderma lucidum: образование, характеристика: Автореф. дис. ... канд. биолог. наук: 03.00.07. — Минск, 2007. — 24 с.
25. Щерба В.В., Осадчая О.В., Рожкова З.А. и др. Отбор грибов — продуцентов эндо- и экзополисахаридов // Матер. Междунар. конф. “Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии”. — Минск. — 2002. — С. 196—197.
26. Q.-H. Fang, J.-J. Zhong, “Effect of Initial pH on Production of Ganoderic Acid and Polysaccharide by Submerged Fermentation of Ganoderma lucidum”, Process Biochem., vol. 37, pp. 769—774, 2002.

AttachmentSize
2012-3-5.pdf268.48 KB

Тематичні розділи журналу

,