The effect of pre-freezing of nutrient media on the growth of laktobacteria

We show that pre-freezing nutrient media can stimulate the growth of lactic bacteria. In addition, increasing the cells concentration does not always lead to pH lowering. We uncover that freezing has the greatest impact on the fast growing strains.

Publication year: 
2009
Issue: 
2
УДК: 
576.852.22:615.45:615.33
С. 103–107, укр., Іл. 5. Табл. 5. Бібліогр.: 9 назв.
References: 

1. Синюков В.В. Вода известная и неизвестная. — М.: Знание, 1987. — 284 с.
2. Слесарев В.И. Химия: основы химии живого. — СПб.: Химиздат, 2000. — 784 с.
3. Зацепина Г.Н. Физические свойства и структура воды. — М.: Изд-во МГУ, 1998. — 184 с.
4. Антонченко В.Я., Давыдов А.С., Ильин В.В. Основы физики воды. — К.: Наук. думка, 1991. — 635 с.
5. Зенин С.В. Структурированное состояние воды как основа управления поведением и безопасностью живых систем: Автореф.: дис. … докт. мед. наук. — М., 1999. — 42 с.
6. Самойлов О.Я. Структура водных растворов и гидратация ионов. — М., 1957.
7. Онацкая А.А., Музалевская Н.И. Химия — традиционная и пародоксальная. — Л.: Изд-во ЛГУ, 1985. — С. 88—113.
8. Макарова Н.В., Трофимец В.Я. Статистика в Exel: Учеб. пос. — М.: Финансы и статистика, 2006. — 368 с.
9. Лапач С.Н., Чубенко А.В., Бабич П.Н. Статистика в науке и бизнесе. — К.: МОРИОН, 2002. — 640 с.

AttachmentSize
2009-2-15.pdf231.09 KB

Тематичні розділи журналу

,