The Growth Kinetics of Lactic Acid Bacteria Genum Lactobacillus on Nutrient Media with Different Sources of Carbon and Nitrogen Nutrition

The study assesses the possibility of using biotechnology probiotic soy and glucose-pyruvate culture media, which contain different sources of carbon and nitrogen. When choosing nutrient media, we take into account the end product cost, which can be reduced by decreasing the cost of medic components and simplifying its preparation. We investigate five strains of lactic acid bacteria p. Lactobacillus serving the basis of a new probiotic. We propose the media composition based on soy milk and determine the optimal growth condition of lactobacterium: cultivation temperature – 37 °C, the inoculum dose to the medium volume – 5 %, pH – 7,0. The soy medium provides a high level of biomass accumulation of lactic acid bacteria. Therefore, it can be effectively used in the technology of food additives and food functionality products, containing the lactic acid bacteria genus р. Lactobacillus.

Publication year: 
2013
Issue: 
3
УДК: 
576.8.52 579.083.13
Іл. 6. Табл. 3. Бібліогр.: 8 назв., С. 7–11
References: 

1. Тимченко Л.Д., Пенькова Н.И., Катутина Л.С. Сравнительный анализ традиционных питательных сред и новая капустная среда для культивирования лактобактерий // Вестник МГОУ. Сер. Естественные науки. — 2010. — № 2. — 152 с.
2. Ростовые и морфологические характеристики производственных штаммов Bifidobacterium и Lactobacillus при использовании гидролизатно-молочной и гидролизатно-соевой сред / М.Б. Цинберг, Д.Г. Дерябин, И.В. Денисова и др. // Антибиотики и химиотерапия. — 2003. — 48, № 12. — С. 9—13.
3. М. Polac-Berecka et al., “Optimization of Medium Composition for Enhansing Growth of Lactobacillus rhamnosus PEN Using Response Surfase Metodology”, Polish J. Microbiol., vol. 59, no. 2, рр. 112—118. 2010.
4. Сирая Т.Н., Грановский В.А. Методы обработки экспериментальных данных при измерениях. — Л.: Энергоатомиздат, 1990. — 120 c.
5. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. — С. 202—203.
6. Шония Г.В. Компонентный состав молока // Современные проблемы производства продуктов питания: Сб. докладов 7-й научно-практ. конф. с междунар. участием, 7—8 декабря, АлтГТУ им. И.И. Ползунова. — Барнаул: Изд-во АлтГТУ, 2004. — 215 c.
7. Халіль Азіспур Х. Оптимізація процесів культивування у виробництві пробіотичних препаратів на основі лактобаціл: Автореф. дис. … канд. біол. наук: 02.00.20. — К., 2004. — 23 с.
8. J. Bajpaj-Dikshit et al., “An optimal model for representing the kinetics of growth and product formation by Lactobacillus rhamnosus on multiple substrates”, J. Biosci. Bioengin., vol. 96, no. 5, pp. 481—486, 2003.

References [transliteration]: 

1. Timchenko L.D., Pen'kova N.I., Katutina L.S. Sravnitel'nyĭ analiz tradit͡sionnykh pitatel'nykh sred i novai͡a kapustnai͡a sreda dli͡a kul'tivirovanii͡a laktobakteriĭ // Vestnik MGOU. Ser. Estestvennye nauki. – 2010. – № 2. – 152 s.
2. Rostovye i morfologicheskie kharakteristiki proizvodstvennykh shtammov Bifidobacterium i Lactobacillus pri ispol'zovanii gidrolizatno-molochnoĭ i gidrolizatno-soevoĭ sred / M.B. T͡Sinberg, D.G. Deri͡abin, I.V. Denisova i dr. // Antibiotiki i khimioterapii͡a. – 2003. – 48, № 12. – S. 9–13.
3. М. Polac-Berecka et al., “Optimization of Medium Composition for Enhansing Growth of Lactobacillus rhamnosus PEN Using Response Surfase Metodology”, Polish J. Microbiol., vol. 59, no. 2, рр. 112–118. 2010.
4. Sirai͡a T.N., Granovskiĭ V.A. Metody obrabotki ėksperimental'nykh dannykh pri izmerenii͡akh. – L.: Ėnergoatomizdat, 1990. – 120 s.
5. Gorbatova K.K. Biokhimii͡a moloka i molochnykh produktov. – M.: Legkai͡a i pishchevai͡a promyshlennost', 1984. – S. 202–203.
6. Shonii͡a G.V. Komponentnyĭ sostav moloka // Sovremennye problemy proizvodstva produktov pitanii͡a: Sb. dokladov 7-ĭ nauchno-prakt. konf. s mezhdunar. uchastiem, 7–8 dekabri͡a, AltGTU im. I.I. Polzunova. – Barnaul: Izd-vo AltGTU, 2004. – 215 s.
7. Khalil′ Azispur Kh. Optymizat͡sii͡a prot͡sesiv kul′tyvuvanni͡a u vyrobnyt͡stvi probiotychnykh preparativ na osnovi laktobat͡sil: Avtoref. dys. … kand. biol. nauk: 02.00.20. – K., 2004. – 23 s.
8. J. Bajpaj-Dikshit et al., “An optimal model for representing the kinetics of growth and product formation by Lactobacillus rhamnosus on multiple substrates”, J. Biosci. Bioengin., vol. 96, no. 5, pp. 481–486, 2003.

AttachmentSize
2013-3-1.pdf276.06 KB

Тематичні розділи журналу

,