Resistance Determination of a Probiotic Strain Bacteria to Antibiotics

The objective of research is to determine sensitivity of a probiotic strain to a number of antibiotics which are frequently used in the veterinary practice. To that end, we employ disk-diffusion method in the MRS-agar and used standard antibiotics-soaked paper discs. The results interpretation conform to literary sources. Specifically, Lactobacilus rhamnosus; L.acidophilus; L.brevis; L.paracasei ssp. paracasei; L.casei; L.delbrueckii subsp. bulgaricus; L.helveticus; Bifidobacterium gallinarum; B.bifidum; B.longum; B.infantis; B.adolescentis are extracted from various natural sources and identify to that stem. Relying on morphological, cultural and physical-biochemical properties, we determined species belongings of the isolated strains. Analyzing the obtained data, we can conclude that cultures L.rhamnosus, L.аcidophilus, L.brevis and B.gallinarum, B.bifidum are the most stable to main groups of antibiotics and that’s why they are prospective for using as a complex probiotic preparation in biotechnology.

Publication year: 
2013
Issue: 
3
УДК: 
637.135.3/5, 579.62
С. 24–27. Іл. 1. Табл. 1. Бібліогр.: 10 назв.
References: 

1. Донник И.М. Анализ дисбиотических нарушений в кишечнике птицы промышленного стада // Аграрный вестник Урала. — 2007. — № 6. — С. 36—38.
2. Данилевская Н.В. Фармакостимуляция продуктивности животных пробиотическими препаратами: Автореф. дисc. … докт. вет. наук. — 2007. — М. — 48 с.
3. Клетикова Л.В. Клиническая и лабораторная оценка влияния пробиотиков на организм кур. — Шуя: ГОУ ВПО “ШГПУ”, 2010. — 78 с.
4. Cвеженцов А.И., Коробко В.Н. Нетрадиционные кормовые добавки для животных и птицы: Монография.— Д.: АРТ-ПРЕСС, 2004.— 296 с.
5. Шилов С.О. Иммунный статус, естественный микро-биоценоз кишечника птиц и методы их коррекции: Автореф. дисс. … канд. биол. наук. — Уфа, 2000. — 22 с.
6. I. Ahmad, “Effect of Probiotics on Broilers Performance”, Int. Journal of Poultry Sci, vol. 5 (6), pp. 593—597, 2006.
7. Тимошко М.А. Микрофлора пищеварительного тракта молодняка сельскохозяйственных животных. — Кишинев: Штиинца, 1990. — 190 с.
8. E.M. Barnes, “The Isolation and Properties of the Predominant Anaerobic Bacteria in the Caeca of Chickens and Turkeys”, Brit. Poultry Sci, vol. 11(4), pp. 467—481, 1970.
9. Егоров Н.С. Основы учения об антибиотиках: Учеб. для студ. биол. спец. ун-тов. — [4-е изд., испр. и доп.]. — М.: Высш. шк., 1986. — 448 с.
10. K.Y. Gfeller, Molecular Analysis of Antimicrobial Resistance Determinants of Commensal Lactobacilli, Zurich, 2003, 144 p.

References [transliteration]: 

1. Donnik I.M. Analiz disbioticheskikh narusheniĭ v kishechnike ptit͡sy promyshlennogo stada // Agrarnyĭ vestnik Urala. – 2007. – # 6. – S. 36–38.
2. Danilevskai͡a N.V. Farmakostimuli͡at͡sii͡a produktivnosti zhivotnykh probioticheskimi preparatami: Avtoref. disS. … dokt. vet. nauk, 2007. – M. – 48 s.
3. Kletikova L.V. Klinicheskai͡a i laboratornai͡a ot͡senka vlii͡anii͡a probiotikov na organizm kur. – Shui͡a: GOU VPO “ShGPU”, 2010. – 78 s.
4. Cvezhent͡sov A.I., Korobko V.N. Netradit͡sionnye kormovye dobavki dli͡a zhivotnykh i ptit͡sy: Monografii͡a.– D.: ART-PRESS, 2004.– 296 s.
5. Shilov S.O. Immunnyĭ status, estestvennyĭ mikrobiot͡senoz kishechnika ptit͡s i metody ikh korrekt͡sii: Avtoref. diss. … kand. biol. nauk. – Ufa, 2000. – 22 s.
6. I. Ahmad, “Effect of Probiotics on Broilers Performance”, Int. Journal of Poultry Sci, vol. 5 (6), pp. 593–597, 2006.
7. Timoshko M.A. Mikroflora pishchevaritel'nogo trakta molodni͡aka sel'skokhozi͡aĭstvennykh zhivotnykh. – Kishinev: Shtiint͡sa, 1990. – 190 s.
8. E.M. Barnes, “The isolation and properties of the predominant anaerobic bacteria in the caeca of chickens and turkeys”, Brit. Poultry Sci, vol. 11(4), pp. 467–481, 1970.
9. Egorov N.S. Osnovy uchenii͡a ob antibiotikakh: Ucheb. dli͡a stud. biol. spet͡s. un-tov. – [4-e izd., ispr. i dop.]. – M.: Vyssh. shk., 1986. – 448 s.
10. K.Y. Gfeller, Molecular analysis of antimicrobial resistance determinants of commensal lactobacilli, Zurich, 2003, 144 p.

AttachmentSize
2013-3-4.pdf177.26 KB

Тематичні розділи журналу

,