Impact of Biogenic Metals Citrates Obtained by Aquananotechnology, on Growth and Biosynthetic Activity of Medicinal Mushroom Tra¬metes Versicolor

We conduct the comparative study of the impact of biogenic metals citrates such as zinc, magnesium, iron obtained using nanotechnology, on growth of mycelium and biosynthetical activity of medicinal fungi Trametes versicolor at their cultivation in a liquid medium. To characterize the biosynthetic activity, we determine mass fraction of organic acids, exopolysaccharides concentration of phenol-sulfate method, the protein content by Lowry, cellulolytic activity in carboxymethylcellulose (CMC-activity) and filter paper (FP-activity). We select concentration of citrate biogenic metals (0,3 g/dm3), whose use contributed to a higher concentration of biomass T. versicolor by 2,5 times. We demonstrate that citrates of magnesium and zinc stimulated production of T. versicolor biomass, citrates of magnesium increased the protein content and CMC-activity, the iron citrate promoted the exopolysaccharides synthesis of T. versicolor. We determine the use of essential biometals nanocitrates in the nutrient medium positively effects biosynthetic properties of the medicinal mushroom T. versicolor. It reveals an opportunity to modify the macro and microelement composition of mushroom mycelium in the future.

Publication year: 
2013
Issue: 
3
УДК: 
613.2:635.8:543.632.512
С. 59–64. Іл. 4. Табл. 1. Бібліогр.: 16 назв.
References: 

1. Наноматеріали в біології. Основи нановетеринарії / В.Б. Борисевич, В.Г. Каплуненко, М.В. Косінов та ін. — К.: ВД “Авіцена”, 2010. — 416 с.
2. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation (2003) [Online]. Avaliable: http://whglibdoc.who.int/trs/who_trs_916.рdf
3. Сердюк А.М., Гуліч М.П. Політика в галузі харчування населення — головний пріоритет держави // Довкілля та здоров’я. — 2003. — № 3. — C. 8—11.
4. Спиричев В.Б., Шатнюк Л.Н., Позняковский В.М. Обогащение пищевых продуктов витаминами и минеральными веществами. — Новосибирск: Наука и технология, 2004. — 547 с.
5. Коденцова В.М., Вржесинская О.А. Пищевые продукты, обогащенные витаминами и минеральными веществами: их роль в обеспечении организма микронутриентами // Вопросы питания. — 2008. — 77, № 4. — С. 16—25.
6. Бисько Н.А., Джуренко Н.И., Паламарчук Е.П. Диетические добавки серии “Мико” — новые функциональные продукты на основе лекарственных грибов // Клиническая иммунология. Алергология. Инфектология. — 2009. — № 2. — С. 163—164.
7. Иванов А.И, Блинохватова А.Ф. О роли базидиальных макромицетов в трансформации ультрамикроэлементов в экосистемах. 1. Биосорбция селена // Микология и фитопатология. — 2003. — 37, вып. 1. — С. 70 -75.
8. Новинюк Л.В. Цитраты — безопасные нутриенты // Пищевые ингредиенты. Сырье и добавки. — 2009. — № 3 — C. 70—71.
9. Сравнительная оценка биодоступности органических и неорганических форм цинка in vivo / М.А. Баяржар- гал, И.С. Зилова, С.Н. Зорин и др. // Вопросы питания. — 2008. — 77, № 1. — С. 34—37.
10. Спосіб отримання карбоксилатів харчових кислот з ви- користанням нанотехнології: Пат. України № 39392, МПК C07C 51/41, C07F 5/00, C07F 15/00, B82B 3/00 / М.В. Косінов, В.Г. Каплуненко. — Опубл. 25.02.2009, Бюл. № 4/2009.
11. Нанотехнології мікронутрієнтів: проблеми, перспективи та шляхиn вирішення ліквідації дефіциту макро- та мікроелементів / А.М. Сердюк, М.П. Гуліч, В.Г. Каплуненко, М.В. Косинов // Журнал Академії медичних наук України. — 2010. — 16, № 1. — С. 107—114.
12. Методи технологічного і мікробіологічного контролю у виноробстві / За ред. Г.Г. Валуйко. — М.: Харчова промисловість, 1980. — 144 с.
13. Грушенко М.М. Лигноуглеводные комплексы древесины. — Рига: Зинатне, 1978. — 110 с.
14. Клесов А.А. Ферментативный гидролиз целлюлозы. І. Активность и компонентный состав целлюлазных комплексов из различных источников // Биоорганическая химия. — 1980. — 6. — С. 1225—1242.
15. T. Ghose et al., Measure of cellulose activity (substrate, assays, activities and recommendation). Preprint of IUPUC Comission on biotechnology, 1981, 26 p.
16. Антомонов М.Ю. Математическая обработка и анализ медико-биологических данных. — К.: Авваллон, 2006. — 558 с.

References [transliteration]: 

1. Nanomaterialy v biolohiï. Osnovy nanoveterynariï / V.B. Borysevych, V.H. Kaplunenko, M.V. Kosinov ta in. – K.: VD “Avit͡sena”, 2010. – 416 s.
2. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation (2003) [Online]. Avaliable: http: //whglibdoc. who.int/ trs/ WHO TRS 916. рdf
3. Serdi͡uk A.M., Hulich M.P. Polityka v haluzi kharchuvanni͡a naselenni͡a – holovnyĭ priorytet derz͡havy // Dovkilli͡a ta zdorovi͡a. – 2003. – # 3. – S. 8–11.
4. Spirichev V.B., Shatni͡uk L.N., Pozni͡akovskiĭ V.M. Obogashchenie pishchevykh produktov vitaminami i mineral'nymi veshchestvami. – Novosibirsk: Nauka i tekhnologii͡a, 2004. – 547 s.
5. Kodent͡sova V.M., Vrzhesinskai͡a O.A. Pishchevye produkty, obogashchennye vitaminami i mineral'nymi veshchestvami: ikh rol' obespechenii organizma mikronutrientami // Voprosy pitanii͡a. – 2008. –77, № 4. – S. 16–25.
6. Bis'ko N.A., Dzhurenko N.I., Palamarchuk E.P. Dieticheskie dobavki serii “Miko” – novye funkt͡sional'nye produkty na osnove lekarstvennykh gribov // Klinicheskai͡a immunologii͡a. Alergologii͡a. Infektologii͡a. – 2009. – № 2. – S. 163–164.
7. Ivanov A.I, Blinokhvatova A.F. O roli bazidial'nykh makromit͡setov v transformat͡sii ul'tramikroėlementov v ėkosistemakh. 1. Biosorbt͡sii͡a selena // Mikologii͡a i fitopatologii͡a. – 2003. – 37, vyp. 1. – S. 70–75.
8. Novini͡uk L.V. T͡Sitraty – bezopasnye nutrienty // Pishchevye ingredienty. Syr'e i dobavki. – 2009. – № 3 – C. 70–71.
9. Sravnitel'nai͡a ot͡senka biodostupnosti organicheskikh i neorganicheskikh form t͡sinka in vivo / M.A. Bai͡arzhargal, I.S. Zilova, S.N. Zorin i dr. // Voprosy pitanii͡a. – 2008. – 77, № 1. – S. 34–37.
10. Sposib otrymanni͡a karboksylativ kharchovykh kyslot z vykorystanni͡am nanotekhnolohiï: Pat. Ukraïny # 39392, MPK C07C 51/41, C07F 5/00, C07F 15/00, B82B 3/00 / M.V. Kosinov, V.H. Kaplunenko. – Opubl. 25.02.2009, Bi͡ul. # 4/2009.
11. Nanotekhnolohiï mikronutrii͡entiv: problemy, perspektyvy ta shli͡akhy vyrishenni͡a likvidat͡siï defit͡sytu makro- ta mikroelementiv / A.M. Serdi͡uk, M.P. Hulich, V.H. Kaplunenko, M.V. Kosynov // Z͡hurnal Akademiï medychnykh nauk Ukraïny. – 2010. – 16, # 1. – S. 107–114.
12. Metody tekhnolohichnoho i mikrobiolohichnoho kontroli͡u u vynorobstvi / Za red. H.H. Valuĭko. – M.: Kharchova promyslovist′, 1980. – 144 s.
13. Grushenko M.M. Lignouglevodnye kompleksy drevesiny. − Riga: Zinatne, 1978. − 110 s.
14. Klesov A.A. Fermentativnyĭ gidroliz t͡selli͡ulozy. І. Aktivnost' i komponentnyĭ sostav t͡selli͡ulaznykh kompleksov iz razlichnykh istochnikov // Bioorganicheskai͡a khimii͡a. – 1980. – 6. – S. 1225−1242.
15. T. Ghose et al., Measure of cellulose activity (substrate, assays, activities and recommendation). Preprint of IUPUC Comission on biotechnology, 1981, 26 p.
16. Antomonov M.I͡U. Matematicheskai͡a obrabotka i analiz mediko-biologicheskikh dannykh. – K.: Avvallon, 2006. – 558 s.

AttachmentSize
2013-3-9.pdf205.51 KB

Тематичні розділи журналу

,