Selection of lactic acid bacteria for cheesemaking by antagonistic activity concerning technically harmful microflora

We examine the antagonistic activity of lactic acid bacteria concerning the main representatives of extraneous microflora and show that lactobacilli have the maximum level of oppression of the test cultures. In addition, we isolate two promising strains – Lactobacillus casei ssp. rhamnosus 3306, and Lactobacillus acidophilus 3123, which can be applied to cheesemaking, as well as determine their technological properties

Publication year: 
2010
Issue: 
3
УДК: 
637.136.3/5
С. 38—41, укр., Табл. 2. Бібліогр.: 12 назв.
References: 

1. Свириденко Г.М. Обеспечение безопасности и качества отечественных сыров: требования к молоку-сырью //Сыроделие и маслоделие. — 2004. — № 6. — С. 13—16.
2. Глушанова Н.А. Биологические свойства лактобацилл //Бюл. сибирской медицины. — 2003. — № 4. — С. 50—58.
3. Королева Н.С., Задояна С.Б., Пятницына И.Н. Подбор молочнокислых бактерий и заквасок с учетом подавления посторонней микрофлоры // Молочная промышленность. — 1982. — № 11. — С. 11—14.
4. Ганбаров Х.Г., Джафаров М.М. Антибактериальная активность лактобактерий рода Lactobacillus // Там же. — 2006. — № 8. — С. 56.
5. Chavarri F. J., Nunez J. A., de Paz M., Nunez M. Effect of lactic cultures on Escherichia coli in ewes' milk stored at low temperatures // Intern. J. of Food Microbiology. — 1991. — 13, N 4. — P. 309—314.
6. Dave R.I., Shah N.P. Characteristics of bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus LA-1 // Intern. Dairy Journal. — 1997. — 7, N 11. — P. 707—715.
7. Yamato M., Ozaki K., Ota F. Partial purification and characterization of the bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus YIT 0154 // Microbiological Research. — 2003. — 158, N 2. — P. 169—172.
8. Скородумова А.М. Практическое руководство по технической микробиологии молока и молочных продуктов. — М.: Пищепромиздат, 1963. — 308 с.
9. Егоров Н.С. Микробы-антагонисты и биологические методы определения антагонистической активности. — М.: Высш. шк., 1975. — 208 с.
10. Hull M.E. Studies on milk proteins. Colorimetric determination of the partial hydrolysis of the proteins in milk // J. Dairy Sci. — 1947. — 30. — P. 881—884.
11. Bradford M.M. A rapid and sensitive method for the qantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein — dye binding // Anal. Biochem. — 1976. — 72, N 2. — P. 248—254.
12. Lowry O.H., Rosebrough N.G., Farr A.L. Protein measurement with the Folin phenol reagent // J. Biol. Chem. — 1951. — 193, N 1. — Р. 265—275

AttachmentSize
2010-3-7.pdf260.48 KB

Тематичні розділи журналу

,