Граничні температури для культивування базидіальних грибів роду Coriolus Quel у поверхневій культурі

Встановлено значення верхньої та нижньої граничних температур для 33 штамів базидіальних грибів Coriolus. Підтверджено існування для видів C. versicolor, C. zonatus, C. Hirsutus штамової варіабельності залежно від високої температури. Результати, що стосуються життєздатності штамів C. zonatus, C. hirsutus і C. villosus при високих температурах, отримано вперше.

Рік видання: 
2011
Номер: 
3
УДК: 
573.6.83:582.284
С. 7—1. Іл. 2. Табл. 3. Бібліогр.: 21 назва.
Література: 

1. Stamets P. Growing Gourmet and Medicinal Mushroom. — Berkeley Toronto: Ten Speed Press, 2000. — 574 p.
2. Денисова Н.П. Лечебные свойства грибов. Этномикологический очерк. — СПб.: Изд-во СПБГМУ, 1998. — 60 с.
3. Белова Н.В. Базидиомицеты — источники биологически активных веществ // Растительные ресурсы. — 1991. — Вып. 2. — С. 8—15.
4. Белова Н.В. Перспективы использования биологически активних соединений высших базидиомицетов в культуре // Микология и фитопатология. — 2004. — 38, вып. 2. — С. 1—5.
5. Белова Н.В., Ефремова И.Я. Препараты из высших базидиальных грибов — объект патентно-правовой охраны // Там же. — 1992. — 26, вып. 4. — С. 321—324.
6. Бухало А.С., Соломко Е.Ф., Митропольська Н.Ю. Базидіальні макроміцети з лікарськими властивостями // Укр. ботан. журн. — 1996. — 53, № 3. — С. 192—201.
7. Горшина Е.С. Морфологические и физиолого-биохимические особенности грибов рода Coriolus, продуцентов биологически активных веществ // Современная микология в России. Первый съезд микологов России: Тезисы докл. — М.: Нац. академия микологии, 2002. — С. 253—254.
8. Горшина Е.С. Глубинное культивирование грибов рода Trametes Fr. с целью получения биологически активной биомассы: Дисс. .канд. биол. наук: 03.00.23, 03.00.24. — М., 2003. — 250 с.
9. Трутнєва І.А., Горова Т.Л., Дудченко Л.Г. Вищі базидіальні гриби — об’єкт медичних досліджень. Імуномодулююча активність // Фітотерапія. — 2003. — № 1-2. — С. 32—35.
10. Горшина Е.С. Биотехнологические препараты лекарственных грибов рода Trametes // Успехи мед. микологии; Под общ. ред. Ю.В. Сергеева. — М.: Нац. академия микологии, 2005. — V. — С. 246—249.
11. Горшина Е.С., Скворцова М.М. Трамелан — отечественная биологически активная добавка на основе сухой биомассы лекарственного базидиомицета Tramete pubescens (Schumach.) и другие препараты гриборода Trametes (Coriolus) // Там же. — С. 262—266.
12. Каталог культур Колекції шапинкових грибів (ІВК) / А.С. Бухало, Н.Ю. Митропольська, О.Б. Михайлова. —К.: Ін-т ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, НВФ “Славутич-дельфін”, 2006. — 36 с.
13. База даних CBS Database of Fungal Names. — http://www.indexfungorum.org/
14. Соломко Е.Ф., Ломберг М.Л., Митропольська Н.Ю., Чоловська О.В. Ріст окремих видів лікарських макроміцетів на поживних середовищах різного складу // Укр. ботан. журн. — 2000. — 57, № 2. — С. 119—126.
15. Бондарцев А.С. Трутовые грибы Европейской части СССР и Кавказа. — Ленинград: Изд-во АН СССР, Москва, 1953. — 1106 с.
16. Рипачек В. Биология дереворазрушающих грибов. — М.: Лесная промышленность, 1967. — 276 с.
17. Феофилова Е.П., Терешина В.М., Меморская А.С. Протекторные углеводы цитозоля базидиальных грибов // Матер. Юбилейной конф., посвященной 100-летию со дня рождения М.В. Горленко “Высшие базидиальные грибы: индивидуумы, популяции, сообщества”. — М.: ООО “Издательство “Восток—Запад”, 2008. — С. 56—63.
18. Феофилова Е.П., Терешина В.М., Горнова И.Б. Изменение в углеводном составе клеток грибов в связи с адаптацией к температурному стрессу // Микробиология. — 1994. — 63, № 5. — С. 792—796.
19. Govrishanka J. Components and cellular mechanisms of adaptation to biological water stress // Biology International. — 2001. — N 46. — P. 8—11.
20. Бисько Н.А., Бухало А.С., Вассер С.П. и др. Высшие съедобные базидиомицеты в поверхностной и глубинной культуре / Под ред. И.А. Дудка. — К.: Наук. думка, 1983. — 312 с.
21. Ганбаров Х.Г. Эколого-физиологические особенности дереворазрушающих высших базидиальных грибов. — Баку: Элм, 1989. — 200 с.

Текст статтіРозмір
2011-3-1.pdf258.3 КБ

Тематичні розділи журналу

,