Морфолого-культуральні і біосинтетичні властивості Eremothecium Ashbyi Guill.

Досліджено морфолого-культуральні властивості аскоміцета Eremothecium ashbyi F340, продуцента рибофлавіну, на різних поживних середовищах і показано приріст біомаси гриба, рівень накопичення ним рибофлавіну та рівень споживання вуглеводів поживних середовищ. Встановлено, що найбільш доцільним є використання середовища, що містить у своєму складі сусло: рівень накопичення рибофлавіну на такому середовищі у 2,8 разу більший, ніж на інших середовищах.

Рік видання: 
2011
Номер: 
3
УДК: 
579.222.3+:577.164.12
С. 74—78. Іл. 5. Бібліогр.: 18 назв.
Література: 

1. Kalingan A.E., Chung-Min Liao. Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyi NRRL 1363 // Bioresource Technology. — 2002. — 82. — P. 219—224.
2. Shigemitsu Kimura, Susumu Tokumaru, Kazuhiko Kuge. Eremothecium ashbyi causes soybean yeast-spot and is associated with stink bug, Riptortus clavatus // J. of General Plant Pathology. — 2008. — 74, N 4. — P. 275—280.
3. Поморцева Н.В. Перспективы получения витаминов и коферментов с помощью микроорганизмов (обзор) // Химико-фармацевтический журнал. — 1986. — № 8. — С. 965—974.
4. Яцишин В.Ю., Федорович Д.В., Сибирный А.А. Микробный синтез флавиновых нуклеотидов (обзор) // Прикладная биохимия и микробиология. — 2009. — 45, № 2. — С. 133—142.
5. Воробьева Л.И. Микробиологический синтез витаминов. — М.: Изд-во МГУ, 1982. — 168 с.
6. Pujari V., Chandra T.S. Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyi // Bioprocess and Biosystems Engineering. — 2000. — 23, N 3. — P. 303—307.
7. Kalingan A.E., Krishnan M.R.V. Application of agroindustrial by-products for riboflavin production by Eremothecium ashbyi NRRL 1363 // Applied Microbiology and Biotechnology. — 1997. — 47, N 3. — P. 226—230.
8. Бугорский П.С., Родов В.С., Носов А.М. Состав эфирного масла мицелиального гриба Eremothecium ashbyi // Химия природных соединений. — 1986. — № 6. — С. 790—791.
9. Семенова Е.Ф. Биосинтетическая активность и антимикробные свойства Eremothecium ashbyi Guill. // Из- вестия высших учеб. заведений. Поволжский регион. Мед. науки. — 2007. — № 4. — С. 45—50.
10. Бугорский П.С., Семенова Е.Ф., Родов В.С. Влияние ионов водорода, калия и натрия на продуктивность гриба Eremothecium ashbyi // Микробиологический журнал. — 1990. — 52, № 3. — С. 44—47.
11. Ainsworth J., Bisby’s H. Dictionary of the Fungi / Ed. By P.M. Kirk, P.F. Cannon, J.C. David and J.A. Stalpers. — 9th ed. — CABI Bioscience, 2001. — 624 p.
12. Гарибова Л.В., Лекомцева С.Н. Основы микологии: морфология и систематика грибов и грибоподобных организмов: Учеб. пособие. — М.: Товарищество науч. изданий КМК, 2005. — 220 с.
13. Практикум по микробиологии: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / А.И. Нетрусов, М.А. Егорова, Л.М. Захарчук и др.; под ред. А.И. Нетрусова. — М.: Изд. центр “Академия”, 2005. — 608 с.
14. Экспериментальная витаминология: Справ. руководство / Под ред. Ю.М. Островского. — Минск: Наука и техника, 1979. — 552 с.
15. Фармакопея СССР. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. — М.: Медицина, 1990. — XІ изд., вып. 2. — 385с.
16. Голышева М.Г., Гришакова Е.В., Успенская В.Э. и др. О сохранении Eremothecium ashbyii в активном состоянии // Микробиология. — 1965. — 34, № 4. — С. 661— 665.
17. Polichenco M. Influencia de diversos factores sobre Eremothecium ashbyi // Mycopathologia. — 1966. — 30, N 3-4. — P. 323-336.
18. Marlis Krneta-Jordi. Cytologische und physiologische Untersuchungen an Eremothecium ashbyii Guill. // Archives of Microbiology. — 1962. — 43, N 1. — P. 76— 108.

Текст статтіРозмір
2011-3-11.pdf597.6 КБ

Тематичні розділи журналу

,